Bubblande lavalampa

Gör en egen cool lavalampa i det här superenkla experimentet. Det är något väldigt harmoniskt att titta på bubblorna som svävar. Lavalampan bubblar i ungefär 10 minuter och du bestämmer färg själv.

EXPERIMENTTID: 15 MIN

DET HÄR BEHÖVER DU

  • Glas, flaska eller annan fin behållare
  • Matolja
  • Brustablett (vi använde Treo)
  • Karamellfärg

Leksaker för kreativa och nyfikna barn

Dokidoki föddes ur ren frustration när vi tröttnade på jakten efter leksaker av hög kvalitet till våra egna barn. Vi har samlat de finaste leksakerna vi har kunnat hitta, från experiment och programmering till pyssel.
Läs storyn bakom dokidoki

dokidoki-fredrik-jesper-superhappy

SÅ HÄR GÖR DU

  1. Fyll glaset (eller vad du använder för din lavalampa) till tre fjärdedelar med matolja.
  2. Fyll upp resten med vatten.
  3. Häll ner några droppar karamellfärg. Vänta någon minut så karamellfärgen blandas med vattnet.
  4. Lägg i brustabletten.

Tips! Använd behållare i olika former (en skål, en flaska, en vas…) och experimentera med olika färger. Vad händer om du stoppar i flera brustabletter? Släck rummet och ställ ett ljus eller en ficklampa bakom glaset. Det blir jättefint.

SÅ FUNKAR DET

Oljan har lägre densitet (fråga mamma eller pappa) än vatten och flyter därför ovanpå vattnet. När brustabletten kommer i kontakt med vattnet bildas små små bubblor som egentligen är en gas och kallas koldioxid. Vattnet följer med gasbubblorna upp till ytan. När gasen lämnar glaset sjunker vattnet tillbaka till botten igen. Ja, det är lite krångligt. Huvudsaken är att det är snyggt!

VI ÄLSKAR EXPERIMENT

Magiska häxbrygder, slemmigt slime och vulkaner. Vi tycker det är sjukt kul att experimentera med olika grejer. Kolla in våra roliga experimentlådor – kul för både små och vuxna barn!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *