Bygg en magisk ritmaskin i Lego

När vi såg den coola Lego Spirografen från JK Brickworks för något år ville vi direkt bygga en egen ritmaskin i Lego. Det finns en uppsjö av varianter på nätet, men alla använder sig av motorer. Vi visar hur du du bygger en egen Lego Spirograf utan motor. 

Den enkla konstruktionen är inspirerad av JK Brickworks Lego Spirograf (som i sin tur är löst baserad på ritleksaken Hoot Nanny från 50-talet). Vår version är inte alls svår att bygga och det som tar mest tid är väl att leta fram rätt bitar. Saknar du någon bit är det inte så svårt att modifiera.

EXPERIMENTTID: 60 MIN

DET HÄR BEHÖVER DU

Vi anpassade storleken på själva ritbordet efter vanliga post-its.

  • Legobitar; balkar, axlar, kugghjul och plattor i lite olika storlekar. Bilden visar inte alla bitar som behövs.
  • Tusch- eller filtpenna som flyter lätt på papper
  • Gummisnodd
  • Post-its eller vanligt papper

INNAN DU BÖRJAR BYGGA

Ritmaskinen består av tre delar, roterande ritplatta, ritarm och själva mekanismen med kugghjul och axlar som får ritplattan att snurra och ritarmen att rita mönster.

Genom att flytta ritarmens position kan maskinen rita olika mönster. Experimentera själv med olika positioner på ritarmen.

Nu kör vi!

STEG 1

Börja med vevmekanismen och växlarna. Det här är det svåraste steget. Om du behöver modifiera med egna delar så se till att kugghjulet som styr ritarmen ska gå ganska fort och axeln som snurrar ritplattan ska gå långsamt. Bygg en liten ram som ritplattan kan vila på. Se till att sätta legobitar utan knoppar så kan ritplattan snurra fint.

STEG 2

Bygg ihop ritplatta, ritarm och stolpen på ungefär samma sätt som vi gjort. Fäst ritplattan på den vertikala axeln. Oj, det lät som krångligt ingenjörssnack, men det är inga konstigheter i verkligheten. Fortsätt med den andra vertikala axeln som ska sitta på andra sidan av bottenplattan. Och till sist läggs ritarmen på. Klart för start. Nästan.

STEG 3

Fäst pennan på ritarmen med hjälp av gummisnodden. Och fixa en anordning som gör att papperet sitter fast. Vi använde ett gångjärn som sitter på en tunn liten platta. Du hittar säkert på en egen smart lösning.

När vi skulle fota hade vi redan ritat så många mönster att alla Post-its var slut. Vi klippte till lite tjockare papper i rätt storlek och la de i hög. Blev superbra 🙂

Som sagt, det är jätteviktigt att både penna och papper sitter som berg.

TESTKÖR

Dags att testköra. Ta av korken och fäst ritarmen på de två axlarna. Du får förmodligen prova dig fram för att måtta in så mönstret hamnar på papperet. Pennan behöver ha lite tryck mot papperet.  Se till att ditt papper sitter fast ordentligt, annars blir det helknasiga mönster.  

Dra igång veven och se hur konstverket magiskt träder fram.

Tycker du att den här ritmaskinen verkar lite för krånglig att bygga? Som tur är finns det färdiga Spiralkonst-kit att köpa.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *