Känner du någon som fyller år? Eller någon som helt enkelt bara gjort sig förtjänt av en tårta? Då har vi det perfekta receptet för dig – en tårta i ledande deg med lysande dioder.

EXPERIMENTTID: 45 MIN

DET HÄR BEHÖVER DU

Vi har använt oss av materialet som finns i Technology Will Save Us experiment-kit Ledande deg, men du kan självklart göra det här experimentet med lösa delar också.

  • Ett sats med ledande deg (receptet finns längst ned)
  • Ett gäng LED-lampor som ska fungera som ljus i tårtan
  • En batterilåda med tillhörande batterier
  • En degform av plast

STEG 1

Tryck ut grunden till tårtan med hjälp av degformen och lämna kvar degen i formen.

STEG 2

Lägg ett lager av ledande deg runt själva grunden på tårtan, alltså utanpå formen. Det är sjukt viktigt att de två deglagren inte rör vid varandra för då blir det inga lysande tårtljus.

STEG 3

Gör en tjusig dekoration på toppen av ytterligare en bit deg. Är du en duktig konditor kan du säkert få till en tjusig ros. Vi hittade en fin guide som vi följde och som du hittar här:

STEG 4

Dags att plocka fram ljusen, alltså LED-lamporna. Se till att fästa dem med det långa benet i innerdelen av tårtan, alltså den gula degen, och det korta i ytterdelen, den blå. Tycker du precis som vi att more is more så öser du på med så många LED-lampor du kan.

STEG 5

Äntligen dags att tända på! Koppla in den röda sladden i innertårtan och den svarta i yttertårtan. Slå på batteripaketet och voila!

DEGRECEPT

Ingredienser
  • 230 ml vatten
  • 160 gram vetemjöl
  • 160 g salt
  • 9 teskedar citronsaft
  • 1 tesked vegetabilisk olja
  • Karamellfärg i coola färger
Gör så här:
  1. Häll i vatten och salt i en kastrull och koka upp samtidigt som du rör om tills saltet löser sig
  2. Addera resten av ingredienserna till kastrullen och se till att sikta mjölet ordentligt. Rör om ordentligt och dra ned tempen på plattan till någon form av mediumvärme. Sakta men säkert så kommer en degklump börja ta form.
  3. Ta av kastrullen från plattan (och se till att stänga av plattan) och låt svalna
  4. Knåda in lite mjöl tills degklumpen slutar att vara kladdig och är lätt att forma
  5. Dela upp degen i mindre delar och färga dem med de karamellfärger du vill

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *