Kom igång med stop motion-film

Att spela in egna stop motion-filmer är en perfekt grej att göra tillsammans med barnen när man har någon timme över och det är lite småruggigt utomhus. Vi tänkte tipsa om några enkla sätt att komma igång.

Över hundra år av stop motion

Visste du att stop motion har över hundra år på nacken? Mot slutet på 1800-talet experimenterades det vilt med både kameror och och fotografitekniker för att skapa rörliga filmer och redan 1898 skapade J Stuart och Albert Smith filmen The Dumpty Circus. I filmen fick ett gäng små dockor ta huvudrollerna i vad som anses vara den första kommersiella stop motion-filmen. Filmen finns tyvärr inte längre att beskåda men vi gissar att den var riktigt cool.

Under början av 1900-talet utvecklades stop motion-tekniken vidare och de första filmerna med animerade lerfigurer såg sitt ljus runt 1915.

Stop motion har inte bara använts till barnfilmer med gulliga dockor och lerfigurer. I takt med att tekniken utvecklades flyttade tekniken in i många andra filmer, vem minns inte den något ryckiga, men väldigt charmiga King Kong från 1933 eller den legendariska striden mellan Jason och ett gäng riktigt irriterade skelett i Det Gyllene Skinnet från 1963. Magi!

King Kong Stop Motion

På 80-talet nådde stop motion sin peak. I allt från spelfilmer, som Star Wars – The Empire Strikes Back och RoboCop, till musikvideos och reklamfilmer användes tekniken flitigt för att skapa coola effekter.

Star Wars Stop Motion

På 90-talet gjorde den digitala filmtekniken sin entré på bred front. Jurassic Park fyllde salonger över hela världen och Pixar släppte Toy Story. Även om fantastiska stop motion-filmer som The nightmare before christmas släpptes och tog stop motion-filmen till nya höjder fick tekniken en allt mer undanskymd roll. Det är lite synd, för det finns något magiskt i både tekniken och resultatet. Men det som är bra med modern teknik är att det blir lättare att göra coola grejer hemma. Som exempelvis att spela in egna filmer.

Gör din egen stop motion-film

Med smartphones med bra kameror och lättanvända appar har det blivit väldigt enkelt att skapa sin egen stop motion-studio och det enda man behöver är några figurer, någon fin bakgrund, lite rekvisita, livlig fantasi och en viss dos tålamod. För det tar lite tid att göra en stop motion-film.

Enkla startkit

Vi har tagit in två fina startkit som gör det enkelt att komma igång; Ani-Mate, där du gör animerade filmer med lerfigurer i tredimensionella miljöer och Skapa din egen superhjältefilm, där du gör lite plattare och mer tvådimensionella animationer med superhjältetema.

Ani-Mate

Ani-Mate är ett startkit som innehåller det du behöver för att komma igång med leranimering: modellera i olika färger, en scen som du fäster olika bakgrunder på, ett ställ som mobilen kan stå på när du ska filma och en massa rekvisita som kan användas för att både göra miljön mer spännande och att pimpa de figurer du bygger av leran. Det finns allt från små mobiltelefoner och solglasögon till träd och buskar.

Animera i stop motion med Animate Stop motion från NPW

I den medföljande instruktionsboken finns en massa tips på hur du ska tänka och får kul uppslag. Skulle du tröttna på leran kan du plocka in dina favoritlegofigurer eller annat som du vill ska vara med i din stop motion-film.

Här är resultatet från en av våra filmsessioner:

Läs mer om Ani-mate

Skapa din egen superhjältefilm

Det här kittet skiljer sig lite från Ani-Mate i det att du lägger mobilen på en kamerarigg och filmar uppifrån. Effekten blir en plattare och mer tvådimensionell film och du använder dig av utklippta pappfigurer istället för lera.

Precis som med Ani-Mate följer det med en massa bakgrunder, rekvisita och karaktärer. Du hittar allt från klassiska serietidningsljudeffekter (Zap!, Wham!, Boom!), pratbubblor och annat som behövs för att det ska bli en autentisk serietidningsfeeling.

I kittet medföljer dessutom mallar som gör att du kommer igång och kan rita dina egna karaktärer och effekter som ser riktigt snygga ut.

Skapa din egen superhjältefilm

Den medföljande instruktionsboken går steg för steg igenom hur du bygger upp din film, från storyboard till färdig produktion och kommer med en massa bra tips på hur du blir en bättre stop motion-producent.

Vi har självklart testat att spela in en egen film som vi stolt delar med oss av:

Läs mer om Skapa din egen superhjältefilm

Båda startkitten passar bra för barn från runt åtta år och uppåt. Instruktionsböckerna är på engelska, så det kan vara bra om någon vuxen är med i början för att guida och översätta lite.

Filmverktyg

Vi har använt oss av en app som heter Stop Motion Studio, som är gratis att ladda ned och finns till både Android och iPhone. Med hjälp av appen kan du enkelt ta flera bilder i sekvens och du kan kopiera, klippa, klistra och arrangera de bilder du tagit på ett enkelt och smidigt sätt. När du väl har spelat in din film kan du spela upp den, spara ned den i ditt bibliotek eller dela med dig av den till andra.

Stop Motion Studio

Du kan också ställa in vilken hastighet stop motion-filmen ska spelas upp i – ju högre hastighet desto fler bilder per sekund och desto fler bilder krävs det, men det blir också mer smooth film.

För den som ser en karriär inom stop motion framför sig och vill få tillgång till fler funktioner finns det ett tillägg att ladda ned för en hyfsat billig peng. Med tillägget installerat kan du lägga till ljudeffekter, text och grafik till dina filmer och redigera dem med ännu större precision, Dessutom kan du skapa filmer i 4K Ultra HD. Vi är tveksamma till The Dumpty Circus filmades i Ultra HD, så det går nog bra utan just den featuren också.

Börjar du bli lite sugen på att komma igång och testa? Spana in Ani-Mate och Skapa din egen superhjältefilm

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *